LaLiga - souhrn 36. kola: Barcelona si upevnila druhé místo

14.05., 21:21, aktualizováno 16.05., 23:59
Komentáře a souhrny
Fermín López (© AFP)

Barcelona si poradila se sestupující Almeríí a upevnila si druhou příčku. Atlético Madrid porazilo Getafe a dvě kola před koncem se přiblížilo dva body za třetí Gironu, která podlehla Villarrealu. Real Sociedad zdolal Valencii, která definitivně ztratila šanci na evropské poháry. Real Madrid v prvním domácím utkání po zisku titulu deklasoval Alavés. Opět nevyhrál Athletic, jenž nečekaně padl s Celtou Vigo.

Real Sociedad - Valencia CF 1:0

16.05.2024 22:00

Góly: 3. André Silva

Real Sociedad vyhrál ve 36. kole LaLigy na domácí půdě nad Valencií 1:0. Baskové se bleskurychle ujali vedení po přesné hlavičce portugalského snajpra Andrého Silvy, jehož trefa se nakonec ukázala jako vítězná. Tříbodový zisk zajistil celku ze San Sebastiánu účast v evropských pohárech v pátém po sobě jdoucím ročníku. Vylepšil si navíc bilanci s Netopýry, které porazil teprve podruhé z posledních sedmi domácích vzájemných klání.

Snům Valencie o návratu do pohárové Evropy, kde se naposledy představila v ročníku 2019/2020, dodala výrazné trhliny aktuální čtyřzápasová série bez výhry. Na aktuálně sedmý Real Sociedad už totiž ztrácela šest bodů a právě v Baskicku mohla přijít o šanci posunout se tabulkou vzhůru. Stadion v San Sebastiánu ovšem byl poměrně oblíbeným útočištěm Netopýrů, když na něm prohráli při jediné z posledních šesti návštěv.

Tentokrát ovšem nezačali ideálně. Přetažený centr Andera Barrenetxey vrátil fantasticky před bránu Takefusa Kubo, kde číhal nekrytý Silva, jenž nezaváhal. Hosté poté ale začali zlobit. Javi Guerra zpoza šestnáctky zkoušel obstřel, který jen těsně minul cíl. Ve 36. minutě vyslal nebezpečný projektil zhruba ze 30 metrů domácí Beňat Turrientes, gólman Giorgi Mamardashvili však reflexivně zasáhl.

Ve druhém dějství si mohl připsat další asistenci Kubo, jehož centr na zadní tyč se snesl na hlavu Barrenetxey, který ale rozvlnil síť pouze z boční strany. V další příležitosti střílel zpoza šestnáctky Brais Méndez, Mamardashvili však byl pozorný. V 72. minutě promarnila Valencia obrovskou dvojšanci. Nejprve vyslal projektil Sergi Canós, brankář Álex Remiro míč vyrazil před sebe, načež z metru vychytal i Alberta Marího. I přes zvýšenou aktivitu se Netopýři už neprosadili.

Střetnutí tabulkových sousedů tak skončilo radostí Realu Sociedad. Ten se v příštím kole představí 19. května na hřišti Betisu, Valencia tentýž den přivítá Gironu.

Více informací k zápasu

UD Almería - FC Barcelona 0:2

16.05.2024 21:30

Góly: 14. Fermín López, 67. Fermín López

Barcelona zvítězila ve 36. kole LaLigy na půdě poslední Almeríe 2:0. Ve střetnutí týmů z opačných pólů tabulky se překvapivě rodily jednoznačné gólové příležitosti před oběma brankami. Zatímco domácí střelci však ve svých šancích mnohdy až nepochopitelně selhali, u hostů se už ve 14. minutě ujala souhra Héctora Forta a Fermína Lópeze. Druhý jmenovaný skóroval i po změně stran a znovu mu přihrával produkt La Masie, tentokrát přímo kapitán Sergi Roberto. Blaugranas se tak posunuli na dosah titulu vicemistra, jejich náskok na třetí Gironu totiž narostl na čtyři body.

Almería sice byla nejhorším celkem LaLigy, v průběhu sezony ovšem předvedla řadu úctyhodných výkonů. Jeden takový byl k vidění krátce před Štědrým dnem v Barceloně, kde La Unión dvakrát skóroval a favorit čekal na rozhodující úder až do 83. minuty. Dalšímu dramatu zdánlivě napovídala bilance posledních dvou venkovních duelů Barcy, v nichž inkasovala dohromady sedmkrát, jenže to narazila na Real Madrid a Gironu.

Další špatný zápas na trávníku soupeře mohl odstartovat Bruno Langa, který se uvolnil od obránce a vystřelil, brankář Marc-André ter Stegen však byl připraven. O chvíli později už se ale prosadili hosté. Fort našel skvělým centrem hlavu Lópeze, jenž se z blízkosti nemýlil.

Almería mohla rychle srovnat, Léo Baptistao prošel od půlky hřiště fantasticky až do šestnáctky, odkud ovšem trestuhodně minul. Na druhé straně mohl skórovat Lamine Yamal, jenže po průniku ze strany napálil pouze brankovou konstrukci. Na konci prvního poločasu pálil ještě Adrián Embarba, jeho rána orazítkovala tyč.

Ve druhém poločase domácí pokračovali v neproměňování šancí. Po sérii odrazů se balon dostal k Chocovi Lozanovi, který v ideální pozici nepochopitelné minul. Klidnější pasáž hry utnul v 67. minutě levačkou opět López, jehož vybídl ke skórování skvělou zpětnou přihrávkou Roberto. Velkou příležitostí se prezentoval Joao Félix, jenž z malého vápna trefil boční síť. V závěru už se utkání dohrávalo bez větších možností ke skórování.

Barcelona tak v přetahované o druhou příčku na hřišti nejhoršího celku soutěže nezaváhala. V příštím kole přivítá 19. května Vallecano, Almería sehraje poslední venkovní duel před pádem do druhé ligy na Mallorce.

Více informací k zápasu

UD Las Palmas - Real Betis 2:2

16.05.2024 19:30

Góly: 27. Álex Suárez, 64. Alberto Moleiro - 21. Mika Mármol (vl.), 49. Ayoze Pérez

Las Palmas prolomilo sérii porážek a po remíze 2:2 s Betisem ze 36. kola LaLigy ho dělí už jen krůček od záchrany. Celek ze Sevilly prožil turbulentní první poločas, v němž ho sice poslal do vedení vlastní gól bývalého hráče mládežnických týmů Barcelony Miky Mármola, avšak náskok do přestávky neudržel a navíc přišel o zraněné Guida Rodrígueze a Isca. Vyrovnávací branka byla pro domácí první trefou před svými fanoušky od konce února. Po jednom přesném zásahu pak zapsala obě mužstva i po změně stran, a klub z Kanárských ostrovů tak po dvou a půl měsících bodoval.

Las Palmas bylo týmem s jednoznačně nejhorší formou ze všech celků španělské nejvyšší ligy. Už devátou prohru v řadě mu chtěl uštědřit Betis, jenž díky solidní výsledkové šňůře poskočil na šestou příčku. Tahounem hostů byl v této sezoně Isco, který ve 28 ligových duelech 19krát zvedl cenu pro nejlepšího hráče zápasu.

Lépe ovšem zahájili utkání domácí. Ke skákavé střele zpoza šestnáctky se odhodlal kapitán Kirian Rodríguez, míč však proplachtil těsně vedle tyče. O chvíli později se po špatné rozehrávce defenzivy zjevil před bránou osamocený Munir El Haddadi, který ale pouze trefil brankáře Ruie Silvu.

Prvního gólu se tak dočkali hosté, Abner ve 21. minutě přihrával balon z nepříznivého úhlu do pokutového území, kde se nešťastně odrazil od kolena Mármola do sítě. Dlouho se ovšem z vedení neradovali. Defenziva Betisu totiž zapomněla na Alexe Suáreze, který se nadvakrát prosadil po obloučku Alberta Moleira. Před změnou stran ještě zkusil štěstí zpoza vápna Moleiro, napálil však jen dobře stojícího Silvu.

Druhé dějství začal klub z Andalusie parádně. Centr Abnera totiž dostal za brankovou čáru Ayoze Pérez. Celek z Kanárských ostrovů ale po obdržené brance zabral a v 64. minutě se radoval. Enzo Loiodice našel skvělou průnikovkou mezi obránci aktivního Moleira, jenž obstřelil brankáře a srovnal. Poté se opět předvedl Betis. Přímý kop z ideální pozice vypálil Nabil Fekir kolem zdi a gólman Álvaro Valles se musel činit. S blížícím se závěrečným hvizdem se hra přelévala ze strany na stranu a v obrovské příležitosti trefil v nastavení Pejiňo pouze tyč.

Las Palmas tak doma dokázalo po necelém čtvrtroce bodovat. V příštím kole se představí 19. května v Cádizu, Betis přivítá tentýž den Real Sociedad.

Více informací k zápasu

Getafe CF - Atlético Madrid 0:3

15.05.2024 22:00

Góly: 27. Antoine Griezmann, 42. Antoine Griezmann, 51. Antoine Griezmann

Hráči Atlétika Madrid vyhráli v zápase 36. kola LaLigy na hřišti Getafe 3:0, a po dvanácté v řadě tak nebudou chybět v Lize mistrů. Vrchovatou měrou se na vítězství podílel nejlepší střelec Los Colchoneros Antoine Griezmann, který využil precizních přihrávek spoluhráčů a z jediných střel Madriďanů na bránu vsítil svůj druhý hattrick v sezoně. Francouzův gólový účet ve španělské nejvyšší soutěži tím byl zaokrouhlen na 190 branek.

Atlético najelo v důležitou část sezony na vítěznou vlnu a po třech triumfech v řadě jej dělil od jistoty Ligy mistrů pro příští ročník jediný bod. Ten chtěli Los Colchoneros získat na hřišti Getafe, které se naopak v posledních týdnech trápilo, když z předchozích 10 ligových duelů vyhrálo jen dvakrát, přičemž o víkendu padlo na hřišti sestupem silně ohroženého Cádizu.

Sedm minut po úvodním hvizdu ukázal svůj fotbalový um Mason Greenwood, když si pohrál s obranou Atlétika, jeho střela ale nezpůsobila Janu Oblakovi vážnější problémy. Aktivnější ovšem byli červenobílí. Finální fáze však vázla až do 27. minuty, kdy se projevila fantastická souhra Rodriga de Paula a Griezmanna. Prvně jmenovaný skvělým centrem za obranu vyslal do úniku francouzského šikulu a ten si proti Davidu Soriovi poradil znamenitě.

Po ojedinělé šanci Azulones v 33. minutě, kdy Greenwood dělovkou rozechvěl břevno, se podruhé radovali Los Colchoneros. Argentinec de Paul našel dalším chytrým lobem ve vápně Ángela Correu, který přihrál míč před odkrytou bránu Griezmannovi, jenž šancí nepohrdl.

Pouhých šest minut druhé půle stačilo Griezmannovi na to, aby zkompletoval hattrick. Tentokrát mu skvělou přihrávku naservíroval do vápna Samuel Lino. Po třetím Griezmannově zásahu tempo hry poněkud opadlo. Svěřenci Pepeho Bordaláse si kazili šance zbytečnými útočnými fauly a nepřesnostmi v závěrečné fázi a nedokázali Oblakovi znepříjemnit den. Los Indios tak odehráli poklidný druhý poločas a bez obtíží dokráčeli ke čtvrté výhře v řadě.

Atlético tedy dotáhlo zápas do vítězného konce a opět se může těšit na Ligu mistrů. V následujícím kole změří 19. května síly s Osasunou, Getafe se střetne o den dříve s Deportivem Alavés.

Více informací k zápasu

Celta Vigo - Athletic Bilbao 2:1

15.05.2024 22:00

Góly: 68. Williot Swedberg, 71. Hugo Álvarez - 23. Álex Berenguer

Celta Vigo předvedla ve 36. kole LaLigy fantastický obrat proti Bilbau a po vítězství 2:1 se přiblížila k záchraně. Utkání se pro domácí celek dlouho nevyvíjelo podle představ, když takzvaným "olympijským" gólem přímo od rohového praporku udeřil ve 23. minutě Álex Berenguer. Po změně stran ale přišel na hřiště 20letý Hugo Álvarez a přesným zásahem a asistencí, což byly jeho premiérové zápisy do statistik v nejvyšší soutěži, překlopil skóre na stranu týmu z Galicie. V obou případech tahal balon ze sítě Julen Agirrezabala, jenž na trávník nastoupil až po hodině hry.

Celta neměla ani tři kola před koncem sezony zajištěnou záchranu. Velký tlak na ni vyvíjel Cádiz, který jen několik minut před výkopem tohoto utkání dokázal porazit Sevillu, a ze sestupového pásma se tak na Vigo dotáhl na rozdíl pouhých dvou bodů. Los Celestes museli bít na poplach, přičemž je nečekal vůbec jednoduchý soupeř. Bilbao ale nepřijíždělo k utkání v ideálním rozpoložení, neboť v boji o Ligu mistrů ztratilo dech, a s největší pravděpodobností se bude muset smířit jen s konečným pátým místem.

V základní sestavě Los Leones se objevilo hned devět nových tváří v porovnání s posledním duelem, dostali tak šanci hráči, kteří normálně nenastupují od začátku. První šance se urodila po čtvrthodině hry, jenomže Carles Pérez našel pouze rukavice Unaie Simóna. Ve 23. minutě zaplesalo srdce každého fotbalového fanouška, kdy Berenguer nádherně zakroutil míč do sítě přímo z rohového kopu. Baskové kontrolovali průběh poločasu. Až v samotném závěru se dostal k hlavičce Carlos Domínguez, mířil ovšem nad.

Ve snaze zvrátit nepříznivý stav udělal Claudio Giráldez po přestávce hned tři změny v sestavě. A byl to právě střídající Óscar Mingueza, který krásně posadil míč na hlavu Jörgena Stranda Larsena, jenž však trefil pouze břevno. Los Celestes pokračovali dále ve zlepšeném výkonu a za svou snahu byli odměněni, když v rozmezí tří minut otočili stav utkání. Hlavní postavou nevídaného obratu byl Álvarez. Španělský křídelník nejprve svým přízemním centrem pobídl ke skórování Williota Swedberga a chvíli nato nádhernou střelou zpoza pokutového území sám vymetl šibenici.

Celta Vigo tak odpověděla na výhru Cádizu a domácí klíčový zápas dotáhla do zdárného konce. Předposlední zápas sezony odehrají oba celky 19. května. Vigo změří síly s Granadou, Baskové se střetnou se Sevillou.

Více informací k zápasu

Rayo Vallecano - Granada CF 2:1

15.05.2024 19:30

Góly: 23. Florian Lejeune, 80. Jorge de Frutos - 89. Lucas Boyé

Rayo Vallecano porazilo v zápase 36. kola LaLigy Granadu 2:1, a prodloužilo tak sérii neporazitelnosti proti andaluskému celku na 11 zápasů. Domácí fotbalisté se nenechali rozhodit ani brzkým vyloučením Óscara Treja, jenž nechtěně kopl do hlavy jednoho ze soupeřů. O vítězství Madriďanů nakonec rozhodl gól Jorgeho de Frutose, jenž v závěru navyšoval vedení po famózním zásahu Floriana Lejeuneho z první půle. Po tříbodovém zisku se tak možnost pádu Raya do druhé ligy dostala jen do roviny teorie.

Iňigo Pérez byl v únoru jmenován do funkce trenéra Vallecana ve snaze odvrátit sestup. Tři kola před koncem sezony potřeboval se svým celkem k dokončení mise získat čtyři body anebo zaváhání dvou přímých konkurentů. Důležité vítězství mohli Los Vallecanos zaznamenat na domácí půdě, jelikož přivítali už jistě sestupující Granadu.

Hráči Vallecana si pořádně zavařili již ve třetí minutě. Trejo trefil vysokou nohou do hlavy soupeře a po intervenci videorozhodčího obdržel červenou kartu. Rayo tak téměř celý zápas čelilo Granadě v 10 hráčích. Početní výhodu se jako první pokusil zužitkovat Miguel Rubio, jenže jeho hlavička po rohovém kopu těsně minula tyč.

I přes oslabení však měli více ze hry Los Vallecanos a převahu demonstrovali ve 23. minutě gólem. Brankář Marc Martínez si sice s první střelou poradil, jenže míč zůstal ve skrumáži v pokutovém území, kde se nejlépe zorientoval Lejeune a akrobatickým zakončením poslal domácí do vedení. Debutant v bráně Nazaríes pak zabránil dalšímu inkasovanému gólu, když vychytal únik aktivně hrajícího Isiho Palazóna.

Díky vedení se ve druhém dějství svěřenci kouče Péreze soustředili především na obrannou činnost a drželi tým z Granady mimo dosah brány Stoleho Dimitrievskiho. Diváci na Campo de Futbol de Vallecas tak příliš zajímavých momentů neviděli. Ze sedaček je zvedl až Álvaro García, jenž v 71. minutě uháněl sám na Martíneze. Přestože se mu jej podařilo obejít, zamířil pouze do boční sítě.

O devět minut později už však 34letý brankář kapituloval. De Frutos si naběhl do vápna, kde se k němu trochu se štěstím dostal míč. Španělský útočník přehodil Martíneze a přidal pojistku na vítězství. Alespoň čestný úspěch Andalusanů zaznamenal v 89. minutě krásnou patičkou Lucas Boyé.

Vallecano tak doma zvítězilo a díky zaváhání Cádizu v souběžně hraném utkání si zajistilo záchranu. Oba kluby sehrají další ligové kolo 19. května. Rayo změří síly s Barcelonou, Granada vyzve Celtu Vigo.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - Cádiz CF 0:1

15.05.2024 19:30

Góly: 90+5. Sergi Guardiola

Cádiz zvítězil ve 36. kole LaLigy na půdě Sevilly 1:0. Zajímavou šanci měl hned zkraje utkání Dodi Lukébakio, nicméně belgického útočníka vychytal brankář hostí. Žlutou ponorku mohl k setrvání mezi elitou přiblížit Chris Ramos, avšak po kličce gólmanovi nepochopitelně minul prázdnou bránu. Španělský útočník se sice po změně stran prosadil, jenže jeho trefa byla po předcházejícím faulu odvolána. V úplném závěru nastaveného času se však trefil Sergi Guardiola, a Piráti tak poprvé v sezoně zvítězili na hřišti soupeře.

Celkově nevydařenou sezonu Sevilly podtrhla poslední dramatická prohra 2:3 na hřišti Villarrealu, kde Rojiblancos dvakrát ztratili vedení. I přesto v klubu panovala spokojenost se druhou polovinou ročníku pod vedením Quiqueho Sáncheze Florese. To Cádiz v minulém kole zažehl plamínek naděje na záchranu, který nechtěl nechat v Andalusii vyhasnout.

Speciální nádech měl duel pro kapitána domácích Jesúse Navase, jenž nastoupil do svého 500. ligového zápasu v dresu Los Hispalenses. V úvodu utkání mu náladu mohl ještě zlepšit Lukébakio, jeho pokus k levé tyči ovšem zneškodnil dobrým zákrokem Conan Ledesma. Chvíli nato měl belgický útočník další příležitost, jenomže centr, který mu adresoval právě Navas, netrefil podle svých představ.

Žlutá ponorka se první šance dočkala až ve 35. minutě, kdy se do pokutového území protlačil Robert Navarro, k jeho smůle však orazítkoval pouze břevno. O pár chvil později nemohl věřit svým očím trenér Mauricio Pellegrino, když sledoval, jak jeho svěřenec Ramos obešel gólmana a následně minul zcela prázdnou branku.

Aktivitu z konce první půle si fotbalisté Cádizu přenesli i do do té druhé a gólman Orjan Nyland musel předvést dva zahřívací zákroky. Výrazně více se pak zapotil při zneškodnění pumelice Rubéna Alcaraze ze 20 metrů. V 67. minutě konečně přineslo snažení Pirátů vytouženou branku, po přezkoumání u videa jim však byla kvůli útočnému faulu odebrána.

V další gólové příležitosti se ocitl střídající Guardiola, ale klíčový zákrok vytáhl Nyland. V závěru mohl naopak vstřelit vítěznou branku Mariano Díaz, jenomže ve slibné pozici netrefil prostor mezi třemi tyčemi. A tak se nakonec v nastaveném čase stal hrdinou zápasu Guardiola, který chladnokrevně zlomil smůlu hostů v koncovce.

Cádiz tak po vítězství stále živí naděje na senzační záchranu. Oba celky sehrají předposlední zápas sezony 19. května. Rojiblancos změří síly s Bilbaem, Piráti vyzvou Las Palmas.

Více informací k zápasu

Girona FC - Villarreal CF 0:1

14.05.2024 22:00

Góly: 59. Bertrand Traoré

Villarreal zvítězil ve 36. kole LaLigy na hřišti Girony 1:0, a nevzdává tak svou stíhací jízdu za evropskými poháry. Žlutou ponorku nasměroval k cestě za třemi body krátce před odehranou hodinou Bertrand Traoré. Trefa bývalého hráče Chelsea nebo Aston Villy tedy připravila Blanquivermells teprve druhou domácí porážku v ročníku a vzdálila je cíli zakončit povedenou sezonu na druhém místě za suverénním Realem Madrid. Hosté naopak prodloužili pozoruhodnou sérii na hřišti Gironistes, kde vyhráli už pošesté v řadě.

Hráči Girony si splnili velký sen, když si již zajistili premiérovou účast v Lize mistrů. Fantastický úspěch chtěli vyšperkovat zakončením sezony na stříbrné pozici, v tomto závodě ovšem klopýtli, když v předchozím kole jen remizovali s Deportivem Alavés. Toho využila Barcelona, která po vítězství nad Sociedadem poskočila právě na druhé místo v tabulce. Blanquivermells tentokrát potřebovali nutně vyhrát, Villarreal ovšem nebyl ani zdaleka lehký soupeř.

S vidinou teoretické šance na kvalifikaci do evropských pohárů vtrhli hosté aktivně do duelu. V deváté minutě napřáhl po chybě v soupeřově rozehrávce z dálky Traoré, proti jeho dělovce ale výborně zasáhl Paulo Gazzaniga. Gironistes poprvé zahrozili po čtvrthodině hry, kdy si na centr vyskočil Yangel Herrera a hlavou usměrnil míč těsně vedle pravé tyče. S přesností střelby se nepotkal ani Viktor Cygankov, jenž si naběhl do vápna na přihrávku a tvrdě vypálil.

Dlouho se hrálo za vyrovnaného stavu, vše ovšem změnila 59. minuta. Traoré se procpal k míči ve vápně a jeho střela zamířila přesně k tyči mimo dosah Gazzanigy. Po chvíli měl k vyrovnání blízko Cygankov, nicméně jeho pumelice rozezvučela břevno. Gólem neskončila ani hlavička Davida Lópeze z malého vápna, kterou na čáře vykopl soupeř. Následná dělovka Sávia z hranice pokutového území prosvištěla nad bránou. Gironistes se ani přes velkou snahu k vyrovnání nedopracovali. V samém závěru jim nepomohlo ani vyloučení Kika Femeníi za postrčení.

Další ligový zápas sehrají obě mužstva 19. května. Blanquivermells vyzvou Valencii, Žlutá ponorka doma přivítá mistrovský Real Madrid.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Deportivo Alavés 5:0

14.05.2024 21:30

Góly: 10. Jude Bellingham, 27. Vinícius Júnior, 45+1. Federico Valverde, 70. Vinícius Júnior, 81. Arda Güler

Real Madrid zvítězil ve 36. kole LaLigy před vlastními fanoušky nad Alavésem 5:0. Bílý balet rozhodl o svém triumfu už během první půle, kdy vstřelil tři branky. Skóre utkání otevřel v 10. minutě Jude Bellingham, jenž se nadále uchází o korunu krále střelců, neboť mu na první místo schází jedna trefa. Bývalý hráč Dortmundu přispěl k úspěchu svého celku ještě dvěma asistencemi, přičemž jednu z nich zužitkoval v utkání dvougólový Vinícius Júnior. Los Blancos tak znovu ukázali, kdo je pánem na Santiago Bernabéu, jelikož před vlastními fanoušky letos ještě neprohráli.

Real Madrid před finálovým duelem v Lize mistrů čekaly ještě tři ligové zápasy, které měly týmu pomoci udržet se v dobrém rytmu. Po velkých oslavách 36. ligového titulu na madridském náměstí čekal na Bílý balet souboj s Deportivem Alavés. Hosté přijížděli na Santiago Bernabéu skvěle naladěni, když po třech výhrách v řadě uhráli cenný bod i s Gironou.

A svou formu hosté ukazovali i proti gigantovi, když se vrhli kupředu hned po úvodním výkopu. Thibaut Courtois si však rychle připsal několik důležitých zákroků. Real se oklepal a v 10. minutě se sám ujal vedení. Bellingham si naběhl na centr ze strany a pokusil se poslat míč na malé vápno. Balon ve vzduchu změnil směr a s přispěním tyčky skončil až v síti. Ještě více radosti příznivcům Bílého baletu přinesla 27. minuta, kdy Eduardo Camavinga předložil míč jako na zlatém podnose Viníciovi Júniorovi, který lehce zvýšil náskok. Aby toho nebylo málo, tak v nastavení první půle Federico Valverde překvapil brankáře pumelicí ze strany.

Už tak pohodlný náskok mohl navýšit Vinícius Júnior, který si doběhl pro dorážku na malé vápno, ovšem Jesús Owono fantasticky zareagoval. Výborný zákrok na druhé straně ukázal i Courtois proti ráně, již vyslal Samu Omorodion. Belgičan se vyznamenal i proti pohotové střele Ianise Hagiho. A tak to byli znovu domácí, kteří přidali v 70. minutě další zásah. Vinícius Júnior po průnikovce Bellinghama propálil Owona z úhlu. Los Blancos nezastavovali a v závěru se prosadil také střídající Arda Güler.

Madrid tak prodloužil svou neporazitelnost a doma zvítězil. Předposlední kolo sehraje Bílý balet 19. května na hřišti Villarrealu, Alavés se o den dříve utká s Getafe.

Více informací k zápasu

CA Osasuna - RCD Mallorca 1:1

14.05.2024 19:30

Góly: 14. Moncayola - 65. Sergi Darder

Osasuna remizovala ve 36. kole LaLigy s Mallorkou 1:1, a ziskem bodu tak ukončila šňůru tří domácích porážek v řadě. Ani jeden tým v poslední době neoplýval dobrou formou, přesto se diváci na Estadio El Sadar dočkali gólů. Zrzky poslal do vedení přesným zásahem ve 14. minutě Jon Moncayola, který zaznamenal premiérovou trefu v ročníku. Los Piratas ale našli po změně stran odpověď z kopačky Sergiho Dardera. Hosty však smírný výsledek příliš nepotěšil, jelikož jim k jistotě udržení prvoligové příslušnosti nadále pár bodů schází.

Hráči Mallorky udělali o víkendu klíčový krok k záchraně, když porazili Las Palmas na domácí půdě 1:0. Definitivně mohli setrvání v nejvyšší španělské soutěži zpečetit vítězstvím nad Osasunou, která se v posledních týdnech trápila. V minulém kole však alespoň prolomila sérii proher, když v Baskicku uhrála remízu s Bilbaem.

Do první velké šance se v 11. minutě dostal Nacho Vidal. Obránce, jenž v celku z Baleárských ostrovů hostuje právě z Osasuny, se z voleje opřel do přetaženého centru zleva, na připraveného brankáře Aitora Fernándeze ovšem nevyzrál. Vzápětí tak mohla propuknout gólová radost na druhé straně poté, co Moncayola uklidil míč z hranice šestnáctky přesně k tyči. Zbylá část úvodní půle se nesla ve znamení mnoha nepřesností, a ani jeden tým si proto další výraznou příležitost do pauzy nevytvořil.

Nepříliš zábavné dění na trávníku oživil až v 55. minutě Iker Muňoz. Domácí záložník se pohotově opřel do odraženého balonu, jeho prudké pumelici ale vystavil stopku pozorný Predrag Rajkovič. Po hodině hry se osmělily také Rumělky, které se brzy nato dočkaly vyrovnání. Obránci Los Rojillos odvrátili centr od rohového praporku jen k Darderovi, jehož střele z první pomohl do sítě nešťastnou tečí clonící Rubén Peňa. O chvíli později mohl dokonat rychlý obrat hostů Toni Lato, z ideální pozice uvnitř vápna ale mířil pouze do středu brány a nechal vyniknout Fernándeze.

Mallorca tak na hřišti Osasuny vybojovala alespoň bod. Oba celky sehrají další ligový zápas 19. května. Los Rojillos změří síly s Atlétikem Madrid, Rumělky vyzvou Almeríi.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Real Madrid
36
29
6
1
83 : 22
93
2
FC Barcelona
36
24
7
5
74 : 43
79
3
Girona FC
36
23
6
7
75 : 45
75
4
Atlético Madrid
36
23
4
9
67 : 39
73
5
Athletic Bilbao
36
17
11
8
58 : 37
62
6
Real Sociedad
36
15
12
9
49 : 37
57
7
Real Betis
36
14
14
8
48 : 43
56
8
Villarreal CF
36
14
9
13
60 : 60
51
9
Valencia CF
36
13
9
14
37 : 40
48
10
Getafe CF
36
10
13
13
41 : 51
43
11
Deportivo Alavés
36
11
9
16
34 : 45
42
12
Sevilla FC
36
10
11
15
47 : 50
41
13
CA Osasuna
36
11
8
17
40 : 54
41
14
UD Las Palmas
36
10
8
18
32 : 46
38
15
Rayo Vallecano
36
8
14
14
29 : 44
38
16
Celta Vigo
36
9
10
17
42 : 54
37
17
RCD Mallorca
36
7
15
14
29 : 41
36
18
Cádiz CF
36
6
14
16
25 : 49
32
19
Granada CF
36
4
9
23
37 : 70
21
20
UD Almería
36
2
11
23
35 : 72
17

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (24)

Přidat komentář
CHONG

Válec

Reagovat
Raul=Real

Arda Thibo

A Eder sa vracia

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Aldeano

Fantazie

Reagovat
los_blancos

Superman Tibu sa vrátil. Hlavne jeden zákrok mal taký, aký dokáže len on. Uvidíme, čo ďalej a či neodchytá aj to finále. Mili výborný tiež, asi najlepší výkon po zranení. Len mám obavy, že si nezranil pravé koleno... Güler a jeho pokoj pri zakončovaní je úplne elitné. Má vrodený talent. Jude v prvej polke všade, geniálny výkon. V druhom mohol mať ďalšie áčko na Carvu, škoda toho odskoku. Viní klasika, zo začiatku hral príliš na seba, no postupne lepší a lepší. Rodry herne a kombinačne fajn, ale to premieňanie šancí ho bude stáť min. základ, ak nie odchod v lete 25. Musí na tom zamakať no.

Reagovat
los_blancos

Jo a Cama konečne platný aj v útoku. Okrem tej skvelej asistencie ho bolo v ofenzíve cítiť konečne viac. Ešte tá streľba a bude neprekonateľný. Btw. druhý Viního gól čistý Cristiano.

Reagovat
JeséRodriguez

Hlavně to sólo. Škoda, že mu to před zakončením uteklo

Reagovat
imp.

Arda ma za 286 minut stejne golu v LaLize jako Hazard za cely jeho angazma.

Reagovat
Jordi Alba

Arda Fati.

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
El Matador

Valverde konečně mu to tam spadlo

Reagovat
misinho7

Arda frajer. Mame to tam nabite riadne plus pride Mbappe a Endrick

Klobuk dole co Perez postavil.

Reagovat
Tony Stark

Reagovat
Mateo16

Situácia s Viktorom Roque

Jeden z hlavných problémov je arogatne chovanie jeho agenta Andre Cury. Ktorý tlačí na prestup a doslova vydiera Barcelonu.

V RM je Andre Cury na black liste preto sme sa nezapojili do boja o Estevao ( pozdravujem Chelsea) pre jeho toxické správanie.

Najsmutnejšie je ze Barcelona už má s Andrem Curym skúsenosti a veľmi negatívne Keirison , Neymar a nepoucili sa

Roque nie je pruser Xaviho ale skôr Deca a Laporteho

Reagovat
Mateo16

Pozdravujem aj zastancov Deca ,

zatiaľ slusny konfikt medzi Decom a Xavim

To je tak keď Laporte dá dôležité funkcie Bojanom , Decom a podobným. Kamarátom

Reagovat
celeb

...a hlavne Hernandesovcom

Reagovat
Igli

Xavi je jen nejvíc vidět, ale největší problém určitě není. To už spíš ten Deco působí jako slušná guma...

Reagovat
sergi

Reagovat
Ángel di María 22

Super zapas

Reagovat
Txapeldun

Berenguer hodně krutej gól přímo z rohu a pak jen odešel jakoby nic

https://twitter.com/browballsv/status/1790840868166860910

Reagovat
Phillipinho

Valverde stridal Simona v 60. minute aby mu pomohl ziskat Zamoru?

Reagovat
Mateo16

Barcelona možno predsa len Xaviho vyhodí. No to je gól

Reagovat
Pharrell

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele